Siirry sisältöön

Tietoa palvelusta

Talo maalta on uusi verkkopalvelu, jossa maallemuutosta haaveilevat ihmiset sekä kiinteistöjen omistajat voivat kohdata. Palvelun tavoitteena on saattaa yhteen toisilleen sopivat kiinteistöt ja maalle muuttajat.

Miten palvelu toimii?

Käyttäjät voivat tutustua toistensa profiileihin, ja yhteisten intressien kohdatessa he voivat keskenään neuvotella ja sopia jatkosta. Käyttäjät voivat itse valita, kenen kanssa he haluavat keskustella. Palvelussa ei ole hakijoiden tai omistajien yhteystietoja eikä kohteiden tarkkoja osoite- tai sijaintitietoja.

Palvelusta löytyy tietoa sekä malleja sopimusten laatimiseen. Perinteisen kiinteistökaupan tai vuokrasopimuksen rinnalle on tuotu myös sopimusmalli, jossa voidaan sopia asumisesta kiinteistön ylläpitoa vastaan.

Artikkeleihin ja julkaisuihin kerätään ajankohtaista tietoa maallemuuttoon ja keskeisiin aiheisiin liittyen.

Palvelu yhdistää haaveet ja todellisuuden

Vuonna 2021 tehdyn kyselytutkimuksen perusteella noin 844 000 suomalaista pohti vakavissaan maallemuuttoa. Samaan aikaan tyhjien pientalojen määrä maaseudulla on noin kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vuonna 2021 noin 147 000 pientaloa oli ollut kolme vuotta peräkkäin ilman vakituisia asukkaita. Arvion mukaan näistä jopa 100 000 on täysin ilman käyttöä ja loput ovat satunnaisessa loma- ja vapaa-ajan asumiseen liittyvässä käytössä.

Arvion mukaan tyhjien pientalojen määrä maaseudulla on kasvanut entisestään viimeisen kahden vuoden aikana. Energiakustannusten noususta johtuen myös moni aiemmin peruslämmöllä ollut talo on tänä talvena jätetty kylmilleen.

Talo tykkää, kun siinä asutaan!

Tietoa hankkeesta

Talo maalta -verkkopalvelu on toteutettu osana Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön – Autiotalot hanketta. Valtakunnallisen hankkeen toteuttajana on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Julkinen hankekuvaus

Kiinnostus maaseutua kohtaan on kasvussa, mutta kynnys rakentamiseen tai kiinteistön ostamiseen voi olla suuri. Samalla maaseudulla on paljon käyttämättömiä tai vähällä käytöllä olevia kiinteistöjä, joiden käyttöä voisi tehostaa.

Hankkeessa kehitetään autiotalojen ja muutoin vähällä käytöllä olevien maaseudun kiinteistöjen verkkoalusta, jonka kautta saadaan tieto kiinteistöistä laajasti julkisuuteen. Rakennukset saadaan hyötykäyttöön, maaseudulle saadaan elinvoimaa näiden uusiokäytöstä. Maalle muuttaminen helpottuu ja samalla myös yritystoimintaan sopivia kiinteistöjä saadaan tarvitsevien käyttöön.

Hankkeessa luodaan kiinteistöjen omistajien ja kyseisten rakennusten käyttöoikeudesta kiinnostuneiden osapuolten kohtaamispaikka. Kysymys ei ole kiinteistöjen myynnistä vaan kiinteistöjen hyötykäytön mahdollistamisesta, joka saattaa johtaa myöhemmin kiinteistön osto/myyntitapahtumaan. Koronakriisi on luonut huomattavaa lisäkysyntää maaseudun kiinteistöihin ja samalla edellytyksiä maaseudun elinvoiman kehittämiselle.

Hanketta rahoitetaan EU:n Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston ja kansallisin varoin (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma).

Lisätiedot:

Janne Tyynismaa, projektipäällikkö MTK ry

Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön – Autiotalot hanke

janne.tyynismaa@mtk.fi