Projektipäällikön tehtävä vauhditti unelman toteutumista

Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön -hankkeen taustalta löytyy projektipäällikkö Janne Tyynismaa, jolle hankkeen vetäminen ei ole ollut viimeisen vuoden ainoa suuri muutos elämässä. Samaan aikaan hankkeen edetessä Janne löysi unelmiensa kohteen maalta, ja seuraavaksi hän aikoo nauttia kaikesta siitä, mitä maaseutu voi parhaimmillaan tarjota. Tulevaisuudessa siintää pysyvä muutto maalle, mikä on mahdollista hybridityöskentelyn ansiosta.

– Vuoden 2022 lopulla päädyimme ostamaan Etelä-Pohjanmaalta talon, joka tuli alun perin vastaan Facebook-ryhmässä, missä ilmoitetaan kiinteistöjä maaseudulta. Olimme haaveilleet pitkään maallemuutosta, joten menimme katsomaan taloa avoimin mielin. Tajusimme, että tässä talossa olisi kaikki ne elementit, mitä olimme toivoneet, jopa valmiit puitteet mahdolliselle yritystoiminnalle. Hetken päästä olimme allekirjoittamassa kauppakirjoja, Janne naurahtaa.

Paikkakunta on Jannelle tuttu jo lapsuudesta, sillä hän vietti kesiä mummolassa juuri samalla seudulla. Alun perin talo on rakennettu lukkarin virkataloksi eli puustelliksi, joten sen alakerta henkii vanhan pohjalaistalon tunnelmaa, hirsiseinistä lähtien. Tällä hetkellä Janne perheineen elää vielä monipaikkaista elämää, mutta heidän tarkoituksenaan on muuttaa pysyvästi Etelä-Pohjanmaalle ensi kesän aikana. Etätyön ansiosta pysyvä muutto maalle on mahdollista.

– Tavoitteenani on lähteä toteuttamaan niitä asioita, mistä Talo maalta -palvelussa on kyse. Tämä talo on peräisin jo 1800-luvulta, ja se on aiemmin toiminut bed & breakfast -tyyppisenä paikkana. Tarkoituksenamme on jonkin ajan puitteissa palauttaa täältä löytyvät juhla- ja majoitustilat käyttöön ja käynnistää yritystoiminta. Tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan se lähtee kehittymään!

Talon rakennusvuosi on kaiverrettu kauniisti säilyneisiin hirsiin Janne Tyynismaan omistamassa eteläpohjalaistalossa.

Maaseudun potentiaali käyttöön

Maaseudun kehittyminen ja elinvoimaisuuden kasvattaminen ovat Jannelle erittäin tärkeitä teemoja.

– Maalla on paljon potentiaalista kehitettävää. Vaikka paljon puhutaan siitä, että palvelut ovat vähentyneet, niin edelleen asukkaita on – jopa kasvavassa määrin. Uusia, tuoreita ideoita kaivataan, jotta maaseutu saadaan herätettyä uudenlaiseen loistoon. Haluan olla mukana tuomassa maaseudun positiivisia puolia esille, eli kehittämässä ikään kuin maaseudun brändiä, Janne selostaa innostuneena.

Jannelle vastuullisuus ja työn arvopohja merkitsevät paljon. Lopulta hän päätyi hakemaan projektipäällikön tehtävään sen vuoksi, että hankkeen teemat ovat lähellä hänen sydäntään.

– Taustani on muotoilijana, ja siitä syystä nautin uuden luomisesta ja uusien ratkaisujen tuottamisesta. Kaikki tämä yhdistyy Talo maalta -palvelun ideassa; emme halunneet lähteä rakentamaan ilmoituspalstaa, vaan osallistaa kaikki käyttäjät ja varmistaa, että tarpeet ja unelmat kohtaavat palvelussa, Janne kertoo.

– Luulen, että tehtävä projektipäällikkönä on vaikuttanut myös siihen, että päädyimme näin nopealla aikataululla ostamaan talon maalta. En usko, että ilman tätä projektia asiat olisivat edenneet näin tehokkaasti. Toisaalta oma taloprojekti on tuonut hyvää perspektiiviä myös hankkeen vetämiseen.

Hankkeen paras vaihe on pian käsillä

Jannen tehtävä projektipäällikkönä alkoi maaliskuussa 2022, ja hän on siitä lähtien vastannut hankkeen kokonaisuudesta.

– Olen saanut melko vapaat kädet kehittää palvelun konseptia. Lähdimme liikkeelle vallitsevasta kohtaanto-ongelmasta: Suomessa on jopa 200 000 tyhjillään olevaa kiinteistöä, ja samalla tutkimusten perusteella miljoona suomalaista haaveilee maallemuutosta. Nyt projektin mielenkiintoisin vaihe on edessä, kun pääsemme pian lanseeraamaan palvelun, Janne toteaa.

– Yksi parhaista asioista tässä tehtävässä on ollut päästä tutustumaan uusiin paikkoihin, pieniin kuntiin ja kyliin maaseudulla. Samalla voi käytännössä huomata, paljonko tyhjiä taloja todella on. Niistä monella on taustallaan kiinnostava historia tai tarina, jonka selvittäminen voi olla erittäin kiehtovaa. Tällaisia löytöjä kuin tämä meidän talomme Etelä-Pohjanmaalta on hurja määrä ympäri Suomea. Olen huomannut ajattelevani, että tämän projektin ansiosta näillekin taloille voidaan löytää uusi elämä.